Živali grmišč in gozdov

 

 

 

Samec jesenovega škržada (Cicada orni) poje svojo glasno pesem s tresenjem rebrastega bobniča, vidnega pod korenom njegovih prozornih kril. Vale, junija 2002.

Škržadi in stenice s kljuncem sesajo rastlinske sokove. Pojoči škržadi kot ličinke sesajo na koreninah, odrasli pa neumorno prepevajo svoje pesmi.

 

Cicadidae - pojoči škržadi

 

Auchenorrhyncha - škržadi in škržatki

 

 

Samca rogača (Lucanus cervus) krasi mogočno »rogovje«, povečane čeljusti, s katerimi se spoprijema s tekmeci. Brje pri Komnu, junija 1997.

Hrastov les je hrana ličinkam hroščev rogačev, ki v junijskih in julijskih večerih letajo naokrog in iščejo samice.

 

Lucanidae - rogači

 

Coleoptera - hrošči

 

 

Lesni najezdnik iz družine Ichneumonidae ima dolgo leglico, drugače spravljeno v tulcu na koncu zadka. Zavrtal jo je v začepljeno izvrtino ličinke hrošča, ki se hrani z jesenovim lesom. Na ličinko ali bubo s kirurško natančnostjo odloži svoje jajčece. Brje pri Komnu, maja 2002.

 

Ichneumonidae -

pravi najezdniki

 

Hymenoptera - kožekrilci

 

Zimzeleni brin daje zavetje in hrano stenici brinjevi usnjatki (Gonocerus juniperi). Brestovica pri Povirju, marca 2001.

 

Coreidae - usnjate stenice

 

Heteroptera - stenice

 

Zavijač vrste Olethreutes arcuella ni redek na zaraščajoči gmajni. Brje pri Komnu, maja 2002.

 

Tortricidae - zavijači

 

Lepidoptera - metulji

 

Ščitasta mala cvrčalka (Cyrtaspis scutata) je jeseni zelo pogosta v hrastovih gozdovih na Krasu. Samci pojejo s kratkimi čiriki v ultrazvoku in jih brez pripomočkov ne slišimo. Če jih poslušamo z ultrazvočnim detektorjem, pa nas petje množice teh kobilic spominja na padanje dežnih kapelj. Brje pri Komnu, novembra 2002.

 

Meconematidae - male cvrčalke

 

Orthoptera - kobilice

                                     Rastline Kraškega roba

Foto © Andrej Gogala

Življenje Živali kraških travnikov