Živali kraških travnikov

I

 

Kraška kuščarica (Podarcis melisellensis) se greje na jesenskem soncu. Vale, oktobra 1996.

 

 

Reptilia - plazilci

 

 

Petelinček (Zerynthia polyxena) je načičkan kot kak gizdav petelin, po katerem je dobil ime. Brje pri Komnu, aprila 2000.

Spomladi po vsem Krasu letajo petelinčki, pisani metulji, ki v Evropi veljajo za ogroženo vrsto. Njihove gosenice se hranijo s podraščeci, ki rastejo na gozdnih obronkih, zaraščajočih se travnikih in ob poteh.

 

Papilionidae - jadralci

 

Lepidoptera - metulji

 

Na kraških travnikih mrgoli različnih kobilic, ki so ene glavnih rastlinojedcev na suhih traviščih, nekatere pa so tudi mesojede. Med visoko travo niso redke istrske cvrčalke (Metrioptera kuntzeni), endemične dolgotipalčnice, prvič opisane na podlagi primerkov z Učke, najvišje istrske gore.

 

Tettigoniidae - prave cvrčalke

Endemit!

 

Orthoptera - kobilice

 

Primorski poljski kozliček (Dorcadion arenarium) pod žametnimi pokrovkami nima kril, zato ne more leteti. Vale, aprila 2000.

Na tleh kraških in istrskih travnikov pogosto vidimo poljske kozličke, ki iščejo sovrstnike nasprotnega spola. Njihove ličinke živijo v zemlji, kjer objedajo rastlinske korenine.

 

Cerambycidae - kozlički

 

Coleoptera - hrošči

 

Saulijev dvoličnik (Dimorphocoris saulii) je kraški endemit. Živi le na travnikih Vremščice in nikjer drugje na svetu. Vremščica, junija 2000.

 

Miridae – travniške stenice

Endemit!

 

Heteroptera - stenice

 

Graeffejeva opnarka (Colletes graeffei) na lepem luku (Allium pulchellum). Sedovec, avgusta 1997.

Kraško cvetje je bogata paša mnogim čebeljim vrstam. Graeffejeve opnarke so imenovane po prvem najditelju, ki jih je našel pri Tolminu. Obiskujejo zgolj viseče cvetove lepega luka. Čebele se morajo spretno obešati nanje in pri tem loviti ravnotežje z zadkom, da lahko zbirajo medičino in pelod. Graeffejeve opnarke letajo le poleti, ko cvetijo njihove izbranke in jih nikoli ne zamenjajo z drugo vrsto.

 

Colletidae - opnarke

 

Hymenoptera – kožekrilci

 

                                                                  II

Foto © Andrej Gogala

Življenje